do kasy suma: 0,00 zł

Espresso… i co dalej? 10 rodzajów kaw bazujących na „małej kawie” 0

Espresso… i co dalej? 10 rodzajów kaw bazujących na „małej kawie”

Po bliższym poznaniu (a właściwie posmakowaniu!) esspresso przyszedł czas na poznanie całej rodziny kaw, które bazują na naszej „małej kawie”. Ristretto, moccha, irish coffee, a może cafe frappe? Co kryje się pod magicznymi nazwami?

Na bazie espresso można uzyskać m.in. następujące specjały kawowe:

  • ☕️ Ristretto – to tzw. „mocne espresso”. Parzenie takiej kawy polega na przygotowaniu o ponad połowę mniejszej ilości wody, niż w przypadku klasycznego espresso (15ml). Ristretto to „najszybsza” kawa, którą można wypić niemal jednym łykiem. Jego intensywny, cierpki smak jest dość specyficzny, dlatego ten rodzaj kawy można zaliczyć do „koneserskich”.

    👉 Uwaga: jeśli słodzisz kawę, do Ristretto wybierz biały cukier – brązowy może zmienić jego smak!

  • ☕️ Espresso doppio – (funkcjonujące także w nazwie naszej firmy 😊) włoskie słówko „doppio” tłumaczy się jako „podwójny”) i jak sama nazwa wskazuje jest to espresso z użyciem dwukrotnie większej ilości ekstraktu z kawy (60ml).

  • ☕️ Americano i Lungo – Americano (i Lungo – z włoskiego „długo”) to „typowe duże, czarne kawy”. Pomimo różnych nazw oznaczają ten sam typ kawy, różniący się ilością dolanej wody do espresso. Odpowiednia ilość wody w tych kawach, jest równa ok. 130ml-170ml.

  • ☕️ Macchiato - Macchiato to espresso z serwowane ze spienionym mlekiem. W odróżnieniu od cappuccino, do macchiato dodajemy bardzo małą ilość mleka (zaledwie kilka kropel). Macchiato można podawać na dwa sposoby: na ciepło (macchaiato caldo) oraz na zimno (macchiato fredo – serwowane z małą ilością zimnego mleka)

  • ☕️ Latte macchiato - w tym przypadku głównym składnikiem kawy będzie mleko. ¾ szklanki stanowi właśnie mleczny, spieniony napój, a ¼ uzupełniamy espresso. Dzięki temu, że spienione mleko ma gęstszą konsystencję od espresso, opada ono na dno szklanki, a jego pianka (w postaci górnej warstwy) utrzymuje się nad kawą – lokuje się nad espresso. Latte macchiato często mylone jest z caffe latte. Latte macchiato, w odróżnieniu od klasycznego latte, powinna posiadać trzy warstwy.

    👉 Sposób parzenia latte macchiato:

    1. Najpierw należy wlać do szklanki (200-250 ml) spienione mleko
    2. Później, bardzo ostrożnie należy wlewać powoli, „po ściankach” espresso
    3. Voilà!

  • ☕️ Caffe latte - kawa podawana jest najczęściej w dużej szklance. Robiona na podwójnym espresso, powinna zawierać sobie także spienione mleko, które, w formie pianki znajduje się na samej górze. Bardzo dobrze komponuje się ze smakowymi syropami oraz małymi, deserowymi słodkościami.

  • ☕️ Cappuccino - powszechnie znany, włoski „klasyk”, składający się z espresso oraz spienionego mleka. Idealna pojemność filiżanek na cappuccino wynosi od 150ml do 200ml. Piankę na górze cappuccino najczęściej posypuje się wiórkami czekolady lub kakao.

    👉 Czy wiesz, że… idealna pianka do tego rodzaju kawy wynosi według włoskich standardów ok. 2cm?

  • ☕️ Mocha – „deserowa” kawa, która składa się z połączenia mocnej kawy (espresso) oraz pitnej (roztopionej w mlecznej kąpieli; dowolnej smakowo) czekolady. Ten typ kawy dekoruje się pianką – puszystą bitą śmietaną, którą dodatkowo, dla uzyskania jeszcze lepszego smaku zalecamy posypać cynamonem. Najlepiej podawać w szklankach, o których pisaliśmy przy okazji opisywania latte macchiato – wysokich (150-200ml), wąskich z grubymi ściankami.

    👉 Przy okazji omawiania Mokki, warto wspomnieć tutaj jej odpowiednik bez wykorzystania czekolady. Kawa z bitą śmietaną nosi miano kawy po wiedeńsku.

  • ☕️ Irish coffee – to rozgrzewająca kawa dla wielbicieli mocnego aromatu oraz wyszukanego smaku. Irish coffee pośród pozostałych kaw wyróżnia dodatek mocniejszych trunków takich jak np. różnego rodzaju whisky. Whisky w tego rodzaju kawie można zastąpić także koniakiem, sherry, rumem, a nawet – wódką. Szklanki do kawy po irlandzku charakteryzuje dość duża wysokość oraz specyficzna „nóżka”.

    👉 Docelowo Irish coffee składa się z połączenia kawy oraz – jak sama nazwa wskazuje – irlandzkiej whisky, jednak podpowiadamy z własnego doświadczenia, że szkocka prezentuje się równie pysznie!

  • ☕️ Cafe frappe – świetna alternatywa dla gorących kaw, idealna na upalne dni. Popularnie zwana „kawą mrożoną”. Kawę zaleca się zalać mlekiem z dodatkiem cukru oraz lodu i wymieszać za pomocą shakera lub miksera. Szklanki do frrappe zazwyczaj są wysokie i w przeciwieństwie do szklanek do latte – ze względu na niską temperaturę napoju mogą być wykonane z cienkiego szkła.

Bogate spektrum kaw nie sprzyja niezdecydowanym, dlatego w dzisiejszym wpisie prezentujemy tylko ich część. 😊 Przyjdzie czas na poszerzenie kawowej wiedzy. Wahającym się w wyborze polecamy testowanie każdej z pozycji po kolei, w poszukiwaniu tego jedynego, niepowtarzalnego i ulubionego smaku.

A Ty? Jakiej kawy dzisiaj spróbujesz?

Komentarze do wpisu (0)

do góry

Masz pytanie?

Skontaktuj się z nami

Kontakt

Masz Pytanie? Odpowiemy na każde. Wybierz cel kontaktu i wyślij wiadomość. Odpowiedź w 15 minut.

Zadzwoń
602 106 819

Napisz
sklep@doppiocoffe.pl

Sklep internetowy Shoper.pl