Caffe del Doge
( ilość produktów: 2 )Palarnia została założona w Wenecji w 952 roku przez Sir Ermenegildo Rizzardiniego, weneckiego miłośnika kawy. Położona obok mostu Rialto, rzemieślnicza palarnia (zwana ExtraDoge) zasłynęła wśród mieszkańców z wyśmienitych mieszanek ziaren arabiki i robusty. Palarnia szybko stała się gorącym miejscem dla setek kawiarni i sklepów w Wenecji oraz dla osób poszukujących świeżo palonej kawy. W 1995 roku Bernardo Della Mea nabył rzemieślniczą palarnię i wielką przezornością postanowił nazwać swoją kawę „Caffè del Doge”. W ciągu kilku lat, dzięki Bernardo i jego pracownikom, mała rzemieślnicza palarnia zaczęła się dynamicznie rozwijać i eksportować własne produkty na cały świat. W 2001 roku zakład produkcyjny został przeniesiony do strefy przemysłowej Padwy. Palarnia w Due Carrare obecnie zachowuje swoją tradycyjną metodę obróbki ziarna, znaną jako metoda „Classico Veneziano”. Dziś to samo miejsce, w którym odbywało się palenie, na Calle dei Cinque, to Caffè del Doge coffee Bar, miejsce, w którym miłośnicy kawy z całego świata degustują produkty palarni Caffe del Doge.