Darmowa dostawa do paczkomatu od 300,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Espresso… i co dalej? 10 rodzajów kaw bazujących na „małej kawie”

2021-10-10
Espresso… i co dalej? 10 rodzajów kaw bazujących na „małej kawie”
Espresso… i co dalej? 10 rodzajów kaw bazujących na „małej kawie”

Po bliższym poznaniu (a właściwie posmakowaniu!) esspresso przyszedł czas na poznanie całej rodziny kaw, które bazują na naszej „małej kawie”. Ristretto, moccha, irish coffee, a może cafe frappe? Co kryje się pod magicznymi nazwami?

Na bazie espresso można uzyskać m.in. następujące specjały kawowe:

  • ☕️ Ristretto – to tzw. „mocne espresso”. Parzenie takiej kawy polega na przygotowaniu o ponad połowę mniejszej ilości wody, niż w przypadku klasycznego espresso (15ml). Ristretto to „najszybsza” kawa, którą można wypić niemal jednym łykiem. Jego intensywny, cierpki smak jest dość specyficzny, dlatego ten rodzaj kawy można zaliczyć do „koneserskich”.

Pokaż więcej wpisów z Październik 2021
pixel