Zaledwie kilka dni temu, facebookowe aktualności zamieniły się na chwilę w kawową galerię zdjęć: zdjęcia kawy tradycyjnej, domowej, na wynos albo – moje ulubione – przesłodzone posty, z natężeniem glitterowych gifów i życzeniami o smacznej kawusi. Podobno nie ma nic lepszego niż kawa z rana, ale czas nagli i muszę wybiegać do pracy. Z jednej strony myślę, że każdy szanujący się użytkownik Instagrama raz na jakiś czas wstawia zdjęcia kawki, ale mój zmysł tropiciela podpowiada mi, że jednak tego dnia tych zdjęć jest za dużo. Po wyjściu z domu mijam kilka pobliskich kawiarni i wszystko staje się jasne – Międzynarodowy Dzień Kawy rozpoczął się z wielkim hukiem, co druga kawiarnia zainwestowała w „świąteczne” banery i oferuje promocje dla godnego uczczenia święta wspaniałego, kofeinowego napoju. Wchodzę. Menu jest dłuższe niż moja lista zadań do wykonania w pracy. – Poproszę pierwszą pozycję – niewiele myśląc mówię do baristy, a ten serwuje mi klasyk wszechczasów:
Espresso
Espresso to kawa numer jeden nie tylko na naszej liście i w kawiarnianych kartach menu, ale stanowi także pewnego rodzaju podstawę i bazę dla innych rodzajów kaw. Klasyczne włoskie espresso jest podstawą dla innych kaw, które można zamówić zarówno w kawiarni jak i zrobić samemu w domu.
Intensywność smaku oraz zapachu, pochodząca z uprzednio zmielonych ziaren kawy zawdzięczamy odpowiedniemu przygotowaniu. Organizacje takie jak m.in. World Coffee Events (WCE) podają następujące wyznaczniki „idealnego espresso”:
- ☕️ pojemność powinna wynosić 30-40ml
- ☕️ ilość kawy potrzebnej do zaparzenia to najczęściej od 14 do 20 gramów
- ☕️ espresso należy podawać najlepiej w ciągu minuty od zaparzenia
- ☕️ dzięki utrzymaniu odpowiedniej temperatury parzenia oraz ciśnienia, na górze kawy wytworzy się apetycznie wyglądająca pianka
Kawowe savoir vivre
Kawowe savoir vivre podpowiada, że espresso należy wypić w 3-4 łykach. Tego typu kawę można wypić zarówno z cukrem jak i bez substancji słodzących. Często do espresso podaje się małą szklaneczkę wody, w celu przepłukania naszych kubków smakowych przed spożyciem kawy.
Eksperci zalecają podawanie espresso w klasycznych, małych filiżankach z grubymi ściankami (mającymi za zadanie utrzymać odpowiednią temperaturę). Warto dodać, że dodatkowym atutem będzie podanie kawy w porcelanowej filiżance w białym kolorze, który podkreśli czarny kolor kawy. Takie zestawienie kolorów pozwala lepiej ocenić jakość naparu. Tradycyjnie zaleca się rozgrzanie filiżanki gorącą wodą, aby kawa nieco dłużej utrzymała wysoką temperaturę.
Czy wiesz, że…
espresso wcale nie ma w sobie więcej kofeiny niż standardowa kawa? Różnica między espresso, a przykładowo, „małą czarną” różni się ich wielkością – ilość środka pobudzającego jest w obu kawach taka sama. Espresso ze względu na to, że jest skondensowane wymaga zaledwie 3 łyków (czasami nawet jednego